၀ီရ | ျပည္ပႏုိင္ငံမ်ားမွ တင္သြင္းေနသည့္ စားသုံးကုန္စည္မ်ားအား စားသုံးရန္မသင့္ဟု အေၾကာင္းျပၿပီး တားျမစ္အေရးယူေနမည့္ အစား ျမန္မာ့အာဏာပုိင္မ်ားအေနျဖင့္ ျပည္တြင္း၌ ခ်က္လုပ္ေရာင္းခ်ေနသည့္ အရက္ေသစာမ်ားအား လိုက္လံစစ္ေဆးကာ စံခ်ိန္အဆင့္ ျပည့္မီျခင္းမရွိသည့္ အရက္ထုပ္လုပ္သူမ်ားကို အေရးယူကာ ျပည္သူမ်ားအား အသိေပးသင့္ေၾကာင္း ျပည္တြင္းဆရာ၀န္မ်ားက ႐ႈျမင္သည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ အဆင့္ျပည့္မီျခင္းမရွိသည့္ အရက္ေသစာ ေသာက္သုံးျခင္းေၾကာင့္ သက္တမ္းမျပည့္ခင္ ေသဆုံးသူဦးေရ ႏွစ္စဥ္ မ်ားျပားလာေနေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆရာဝန္အသင္းမွ တာဝန္ရွိသူတဦးက ေျပာသည္။
အဆုိပါဆရာဝန္သည္ လြန္ခဲ့သည့္ (၁၀) ႏွစ္ခန္႔မွစ၍ ျပည္တြင္းထုတ္အရက္မ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ ေလ့လာဆန္းစစ္ခ်က္မ်ားအား သုေတသနျပဳလုပ္ေနသည့္ ဆရာ၀န္တဦးျဖစ္သည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ အဆင့္ျပည့္မီျခင္းမရွိသည့္ အရက္ေသစာ ေသာက္သုံးျခင္းေၾကာင့္ သက္တမ္းမျပည့္ခင္ ေသဆုံးသူဦးေရ ႏွစ္စဥ္ မ်ားျပားလာေနေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆရာဝန္အသင္းမွ တာဝန္ရွိသူတဦးက ေျပာသည္။
အဆုိပါဆရာဝန္သည္ လြန္ခဲ့သည့္ (၁၀) ႏွစ္ခန္႔မွစ၍ ျပည္တြင္းထုတ္အရက္မ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ ေလ့လာဆန္းစစ္ခ်က္မ်ားအား သုေတသနျပဳလုပ္ေနသည့္ ဆရာ၀န္တဦးျဖစ္သည္။
စာရင္းဇယား အတိအက်ေကာက္ယူထားျခင္းမရိွေသာ္လည္း အရက္ေၾကာင့္ ေသဆုံးသူဦးေရ ႏွစ္စဥ္မ်ားျပားလာေနသည္ကို ဆရာ၀န္တိုင္းက လက္ခံေၾကာင္း ယင္းဆရာ၀န္က ေျပာသည္။
“ဗမာျပည္လုိ ဖြံ႔ၿဖိဳးဆဲႏုိင္ငံေတြမွာ ျပည္တြင္းအရက္က အဆင့္မီလား၊ ဘယ္ေလာက္အထိ အႏၲရာယ္ရွိေနလဲဆုိတာ ပုိၿပီး အေရးႀကီးတယ္။ အရက္ထဲက အရက္ျဖဴလုိ အျပင္းစားေတြက ဒီဗမာျပည္မွာ လုိင္စင္ရဆိုတဲ့သူေတြက ျဖစ္သလို ခ်က္လုပ္ေန ၾကတာ။ ေရာင္းအားကလည္း ေကာင္းေတာ့ သတ္မွတ္ျပည့္မီတဲ့ရက္အထိ မေစာင့္ဘဲ Chemical (ဓာတု) ပစၥည္းေတြရဲ႕ အကူအညီနဲ႔ ျမန္ျမန္ရေအာင္ လုပ္ထားၾကတာ။ ဒါေၾကာင့္ ႏုိင္ငံျခားကလာတဲ့ စားသုံးကုန္ေတြကုိပဲ အျပစ္ျမင္ေနမယ့္အစား အာဏာပုိင္ေတြအေနနဲ႔ ပထမဦးဆုံး အရင္လုပ္ရမယ့္ဟာက ကုိယ့္ Local မွာ ထုတ္တဲ့ အရက္တုိ႔၊ ေဆးလိပ္တုိ႔လုိ မူးယစ္အစားအစာေတြ အရင္စစ္ေဆးဖုိ႔ လုိတယ္” ဟု စာေရးဆရာတဦးလည္းျဖစ္သူ အဆုိပါဆရာဝန္အသင္း တာဝန္ရွိသူက ေခတ္ၿပိဳင္သုိ႔ ေျပာၾကားသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ အရက္ခ်က္ခြင့္ လုိင္စင္ပုိင္ဆုိင္သူမ်ားသည္ အာဏာပုိင္မ်ားကုိယ္တုိင္ (သုိ႔မဟုတ္) ၎တုိ႔ႏွင့္ နီးစပ္သူမ်ားသာ ျဖစ္ၾကသျဖင့္ ယင္းကိစၥအား အထက္အာဏာပုိင္မ်ားထံ တင္ျပရန္ အခက္အခဲမ်ားစြာရွိေၾကာင္း ၎က ေျပာသည္။
ခ်က္လုပ္သည့္အရက္မ်ား စံၫႊန္းျပည့္မီျခင္းႏွင့္ပတ္သက္၍ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ တရားဝင္အေနျဖင့္ တခါမွ် ကြင္းဆင္းစစ္ေဆးျခင္း မရွိခဲ့ဖူးေၾကာင္းႏွင့္ စိတ္ပါဝင္စားသူအခ်ဳိ႕ကသာ ထုိမူးယစ္အစားအစာမ်ားအား ဓာတ္ခြဲခန္းအခ်ဳိ႕တြင္ စမ္းသပ္စစ္ေဆးမႈမ်ား ျပဳလုပ္ေနေၾကာင္း သိရသည္။
ျပည္တြင္းမွ အသည္းအထူးကု ဆရာဝန္တဦးကလည္း “ဒီအရက္ေတြရဲ႕ ဆုိးက်ဳိးနဲ႔ပတ္သက္လုိ႔ က်ေနာ့္အေတြ႔အႀကဳံအရ အသည္းေျခာက္ေရာဂါနဲ႔ ေရာက္လာတဲ့လူေတြ မ်ားတယ္။ အသည္းအသန္ျဖစ္ေတာ့မွ နယ္ကေန လာတာမ်ားတယ္။ Effect အရွိဆုံး က်ေနာ့္လူနာေတြက အရက္ျဖဴေၾကာင့္ မ်က္ႏွာေဖာၿပီး အသည္းနဲ႔အစာအိမ္ေရာဂါသည္ေတြပဲ။ သူတုိ႔ကုိကူဖုိ႔လည္း အရမ္းခက္တယ္ သိလား။ ေဆးကုိ ပုံမွန္ေသာက္လည္း သက္သာလာမွာ မဟုတ္ဘူး။ ဘာလုိ႔လဲဆုိေတာ့ ေရာဂါသည္ေတြက အစာအိမ္ေရာဂါ၊ အသည္းနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါသည္ေတြလုိ႔ မွတ္တမ္းမွာ ေရးထားေပမယ့္ အမွန္တကယ္က အရက္ကုိ ျဖတ္လုိ႔မရလုိ႔ ဆက္ေသာက္ရင္းနဲ႔ ေသသြားၾကတာ။ တခ်ဳိ႕ဆုိ (၃၀) ေက်ာ္ လူလတ္ပုိင္းေတြေတာင္ ဒီလုိအေျခအေနမ်ဳိးနဲ႔ အသက္ဆုံး႐ႈံးရတာ အမ်ားႀကီးရွိလာၿပီ” ဟု ဆုိသည္။
သတ္မွတ္ထားသည့္စံၫႊန္း ျပည့္မီသည့္စက္႐ုံမ်ားကုိသာ အရက္ခ်က္ခြင့္ျပဳရန္ႏွင့္ စားေသာက္ဆုိင္ ဖြင့္ခြင့္လုိင္စင္ကိုလည္း စံၫႊန္းတရပ္ထားရွိၿပီး ယင္းစံခ်ိန္ႏွင့္ ျပည့္မီသည့္ဆုိင္မ်ားကုိသာ လုိင္စင္မ်ားခ်ေပးရန္ လုိအပ္ေၾကာင္း ၎ဆရာ၀န္က ေျပာသည္။
အရက္ခ်က္ခြင့္လုိင္စင္၊ အရက္ေရာင္းခ်ခြင့္လုိင္စင္ႏွင့္ စားေသာက္ဆုိင္ဖြင့္ခြင့္ လုိင္စင္မ်ားသည္ ေဒသခံ အာဏာပုိင္တုိ႔ႏွင့္ နီးစပ္သူ စီးပြားေရးသမားကသာ အမ်ားစုရရွိထားၾကၿပီး သာမန္လူအေနျဖင့္ စားေသာက္ဆုိင္ဖြင့္ခြင့္ လုိင္စင္ရရွိရန္ နယ္ေျမခံ အာဏာပုိင္တုိ႔အား သိန္း (၂၀) ဝန္းက်င္ ေပးေဆာင္ရေၾကာင္း ေမာ္လၿမိဳင္ၿမိဳ႕မွ စားေသာက္ဆုိင္ပုိင္ရွင္တဦးက ေျပာသည္။
“ခင္ဗ်ား ဆုိင္ဖြင့္ခ်င္ရင္ သိန္း (၂၀) ေလာက္ ပုိက္ထားေတာ့။ အဲဒီက လုိင္စင္ရဖုိ႔အတြက္ပဲ ရွိေသးတယ္။ ဒါေပမယ့္ ကပ္ဖားယပ္ဖား လုပ္လုိ႔ရတဲ့နည္းရွိတယ္။ ဆုိင္ကုိ ဘီယာဆုိင္ပဲ နာမည္ခံမယ္။ အရက္မေရာင္းပါဘူးလုိ႔တင္ျပ။ အဲဒါဆုိရင္ (၁၀) သိန္းေလာက္ပဲ ကုန္မယ္။ ဒါေပမယ့္ လာစစ္သလုိ လုပ္လာရင္ေတာ့ အထက္ကုိ မတင္ျပေအာင္ ေသာင္းဂဏန္းနဲ႔ အိတ္ထဲ ထည့္ေပးေပါ့။ အရက္ခ်က္ လုိင္စင္ကုိေတာ့ ရဖုိ႔မလြယ္ဘူး။ အဲဒါကုိ အာဏာပုိင္ေတြကုိယ္တုိင္က ကုိင္ထားၾကတာ။ စားေသာက္ဆုိင္လုိမ်ဳိး မဖြင့္ဘဲ ရြာထဲမွာ သူတုိ႔ (အာဏာပုိင္) ထုတ္တဲ့ အရက္ပုန္းေတြ ေရာင္းခ်င္ရင္ေတာ့ လြယ္လြယ္ သူတုိ႔အရက္ကုိပဲဝယ္၊ ေရာင္းရင္ ေပးစရာမလုိဘူး။ ဒါေပမယ့္ အျခားၿမဳိ႕နယ္က အရက္ျဖဴေတြကုိ မဝယ္နဲ႔ေပါ့” ဟု ရွင္းျပသည္။
source by : ေခတ္ၿပိဳင္
“ဗမာျပည္လုိ ဖြံ႔ၿဖိဳးဆဲႏုိင္ငံေတြမွာ ျပည္တြင္းအရက္က အဆင့္မီလား၊ ဘယ္ေလာက္အထိ အႏၲရာယ္ရွိေနလဲဆုိတာ ပုိၿပီး အေရးႀကီးတယ္။ အရက္ထဲက အရက္ျဖဴလုိ အျပင္းစားေတြက ဒီဗမာျပည္မွာ လုိင္စင္ရဆိုတဲ့သူေတြက ျဖစ္သလို ခ်က္လုပ္ေန ၾကတာ။ ေရာင္းအားကလည္း ေကာင္းေတာ့ သတ္မွတ္ျပည့္မီတဲ့ရက္အထိ မေစာင့္ဘဲ Chemical (ဓာတု) ပစၥည္းေတြရဲ႕ အကူအညီနဲ႔ ျမန္ျမန္ရေအာင္ လုပ္ထားၾကတာ။ ဒါေၾကာင့္ ႏုိင္ငံျခားကလာတဲ့ စားသုံးကုန္ေတြကုိပဲ အျပစ္ျမင္ေနမယ့္အစား အာဏာပုိင္ေတြအေနနဲ႔ ပထမဦးဆုံး အရင္လုပ္ရမယ့္ဟာက ကုိယ့္ Local မွာ ထုတ္တဲ့ အရက္တုိ႔၊ ေဆးလိပ္တုိ႔လုိ မူးယစ္အစားအစာေတြ အရင္စစ္ေဆးဖုိ႔ လုိတယ္” ဟု စာေရးဆရာတဦးလည္းျဖစ္သူ အဆုိပါဆရာဝန္အသင္း တာဝန္ရွိသူက ေခတ္ၿပိဳင္သုိ႔ ေျပာၾကားသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ အရက္ခ်က္ခြင့္ လုိင္စင္ပုိင္ဆုိင္သူမ်ားသည္ အာဏာပုိင္မ်ားကုိယ္တုိင္ (သုိ႔မဟုတ္) ၎တုိ႔ႏွင့္ နီးစပ္သူမ်ားသာ ျဖစ္ၾကသျဖင့္ ယင္းကိစၥအား အထက္အာဏာပုိင္မ်ားထံ တင္ျပရန္ အခက္အခဲမ်ားစြာရွိေၾကာင္း ၎က ေျပာသည္။
ခ်က္လုပ္သည့္အရက္မ်ား စံၫႊန္းျပည့္မီျခင္းႏွင့္ပတ္သက္၍ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ တရားဝင္အေနျဖင့္ တခါမွ် ကြင္းဆင္းစစ္ေဆးျခင္း မရွိခဲ့ဖူးေၾကာင္းႏွင့္ စိတ္ပါဝင္စားသူအခ်ဳိ႕ကသာ ထုိမူးယစ္အစားအစာမ်ားအား ဓာတ္ခြဲခန္းအခ်ဳိ႕တြင္ စမ္းသပ္စစ္ေဆးမႈမ်ား ျပဳလုပ္ေနေၾကာင္း သိရသည္။
ျပည္တြင္းမွ အသည္းအထူးကု ဆရာဝန္တဦးကလည္း “ဒီအရက္ေတြရဲ႕ ဆုိးက်ဳိးနဲ႔ပတ္သက္လုိ႔ က်ေနာ့္အေတြ႔အႀကဳံအရ အသည္းေျခာက္ေရာဂါနဲ႔ ေရာက္လာတဲ့လူေတြ မ်ားတယ္။ အသည္းအသန္ျဖစ္ေတာ့မွ နယ္ကေန လာတာမ်ားတယ္။ Effect အရွိဆုံး က်ေနာ့္လူနာေတြက အရက္ျဖဴေၾကာင့္ မ်က္ႏွာေဖာၿပီး အသည္းနဲ႔အစာအိမ္ေရာဂါသည္ေတြပဲ။ သူတုိ႔ကုိကူဖုိ႔လည္း အရမ္းခက္တယ္ သိလား။ ေဆးကုိ ပုံမွန္ေသာက္လည္း သက္သာလာမွာ မဟုတ္ဘူး။ ဘာလုိ႔လဲဆုိေတာ့ ေရာဂါသည္ေတြက အစာအိမ္ေရာဂါ၊ အသည္းနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါသည္ေတြလုိ႔ မွတ္တမ္းမွာ ေရးထားေပမယ့္ အမွန္တကယ္က အရက္ကုိ ျဖတ္လုိ႔မရလုိ႔ ဆက္ေသာက္ရင္းနဲ႔ ေသသြားၾကတာ။ တခ်ဳိ႕ဆုိ (၃၀) ေက်ာ္ လူလတ္ပုိင္းေတြေတာင္ ဒီလုိအေျခအေနမ်ဳိးနဲ႔ အသက္ဆုံး႐ႈံးရတာ အမ်ားႀကီးရွိလာၿပီ” ဟု ဆုိသည္။
သတ္မွတ္ထားသည့္စံၫႊန္း ျပည့္မီသည့္စက္႐ုံမ်ားကုိသာ အရက္ခ်က္ခြင့္ျပဳရန္ႏွင့္ စားေသာက္ဆုိင္ ဖြင့္ခြင့္လုိင္စင္ကိုလည္း စံၫႊန္းတရပ္ထားရွိၿပီး ယင္းစံခ်ိန္ႏွင့္ ျပည့္မီသည့္ဆုိင္မ်ားကုိသာ လုိင္စင္မ်ားခ်ေပးရန္ လုိအပ္ေၾကာင္း ၎ဆရာ၀န္က ေျပာသည္။
အရက္ခ်က္ခြင့္လုိင္စင္၊ အရက္ေရာင္းခ်ခြင့္လုိင္စင္ႏွင့္ စားေသာက္ဆုိင္ဖြင့္ခြင့္ လုိင္စင္မ်ားသည္ ေဒသခံ အာဏာပုိင္တုိ႔ႏွင့္ နီးစပ္သူ စီးပြားေရးသမားကသာ အမ်ားစုရရွိထားၾကၿပီး သာမန္လူအေနျဖင့္ စားေသာက္ဆုိင္ဖြင့္ခြင့္ လုိင္စင္ရရွိရန္ နယ္ေျမခံ အာဏာပုိင္တုိ႔အား သိန္း (၂၀) ဝန္းက်င္ ေပးေဆာင္ရေၾကာင္း ေမာ္လၿမိဳင္ၿမိဳ႕မွ စားေသာက္ဆုိင္ပုိင္ရွင္တဦးက ေျပာသည္။
“ခင္ဗ်ား ဆုိင္ဖြင့္ခ်င္ရင္ သိန္း (၂၀) ေလာက္ ပုိက္ထားေတာ့။ အဲဒီက လုိင္စင္ရဖုိ႔အတြက္ပဲ ရွိေသးတယ္။ ဒါေပမယ့္ ကပ္ဖားယပ္ဖား လုပ္လုိ႔ရတဲ့နည္းရွိတယ္။ ဆုိင္ကုိ ဘီယာဆုိင္ပဲ နာမည္ခံမယ္။ အရက္မေရာင္းပါဘူးလုိ႔တင္ျပ။ အဲဒါဆုိရင္ (၁၀) သိန္းေလာက္ပဲ ကုန္မယ္။ ဒါေပမယ့္ လာစစ္သလုိ လုပ္လာရင္ေတာ့ အထက္ကုိ မတင္ျပေအာင္ ေသာင္းဂဏန္းနဲ႔ အိတ္ထဲ ထည့္ေပးေပါ့။ အရက္ခ်က္ လုိင္စင္ကုိေတာ့ ရဖုိ႔မလြယ္ဘူး။ အဲဒါကုိ အာဏာပုိင္ေတြကုိယ္တုိင္က ကုိင္ထားၾကတာ။ စားေသာက္ဆုိင္လုိမ်ဳိး မဖြင့္ဘဲ ရြာထဲမွာ သူတုိ႔ (အာဏာပုိင္) ထုတ္တဲ့ အရက္ပုန္းေတြ ေရာင္းခ်င္ရင္ေတာ့ လြယ္လြယ္ သူတုိ႔အရက္ကုိပဲဝယ္၊ ေရာင္းရင္ ေပးစရာမလုိဘူး။ ဒါေပမယ့္ အျခားၿမဳိ႕နယ္က အရက္ျဖဴေတြကုိ မဝယ္နဲ႔ေပါ့” ဟု ရွင္းျပသည္။
source by : ေခတ္ၿပိဳင္








0 comments:
Post a Comment