ေမေက်ာ္ | ခ်င္းမုိင္ (မဇၩိမ)။ ။ ျပည္ပမွ တင္သြင္းေသာ စားသံုးဆီ ေလးမ်ိဳးကို တရားဝင္ ပိတ္ပင္ လိုက္ေသာ္လည္း ေစ်းႏႈန္း သက္သာမႈေၾကာင့္ ေစ်းကြက္ အတြင္း ဆက္လက္ သံုးစြဲေနဆဲ ျဖစ္သည္။
က်န္းမာေရး ဝန္ၾကီးဌာန အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲမႈ ဦးစီးဌာနက ျပီးခဲ့သည့္ ဇူလိုင္လ ၂၅ ရက္ေန႔က ထိုင္းႏိုင္ငံႏွင့္ မေလးရွားမွ တင္သြင္းသည့္ စားသံုးရန္ မသင့္သည့္ ဆီ အမွတ္တံဆိပ္ ၄ မ်ိဳးကို ႏိုင္ငံပိုင္ သတင္းစာမ်ားမွ တဆင့္ အသိေပး ထုတ္ျပန္ခဲ့ေသာ္လည္း ေစ်းကြက္က ဆက္လက္သံုးစြဲေနျခင္း ျဖစ္သည္။
“ေစ်းကြက္က ခ်က္ခ်င္းေျပာင္းလို႔ မရဘူး။ ဒီဆီေတြက ေစ်းကြက္ရွိေနတယ္။ စားအံုးဆီလို မခဲဘူး။ အေရာင္လွတယ္။ ေစ်းႏႈန္းက စားအံုးဆီလိုမ်ိဳးပဲ။ ေစ်းကြက္ရွိေနတုန္းပါ”ဟု ဘုရင့္ေနာင္ ဆီပြဲ႐ုံ လုပ္ငန္းရွင္က ဆိုသည္။
က်န္းမာေရး ဝန္ၾကီးဌာန အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲမႈ ဦးစီးဌာနက ျပီးခဲ့သည့္ ဇူလိုင္လ ၂၅ ရက္ေန႔က ထိုင္းႏိုင္ငံႏွင့္ မေလးရွားမွ တင္သြင္းသည့္ စားသံုးရန္ မသင့္သည့္ ဆီ အမွတ္တံဆိပ္ ၄ မ်ိဳးကို ႏိုင္ငံပိုင္ သတင္းစာမ်ားမွ တဆင့္ အသိေပး ထုတ္ျပန္ခဲ့ေသာ္လည္း ေစ်းကြက္က ဆက္လက္သံုးစြဲေနျခင္း ျဖစ္သည္။
“ေစ်းကြက္က ခ်က္ခ်င္းေျပာင္းလို႔ မရဘူး။ ဒီဆီေတြက ေစ်းကြက္ရွိေနတယ္။ စားအံုးဆီလို မခဲဘူး။ အေရာင္လွတယ္။ ေစ်းႏႈန္းက စားအံုးဆီလိုမ်ိဳးပဲ။ ေစ်းကြက္ရွိေနတုန္းပါ”ဟု ဘုရင့္ေနာင္ ဆီပြဲ႐ုံ လုပ္ငန္းရွင္က ဆိုသည္။
စီးပြားေရး ဦးပိုင္လီမိတက္မွ တင္သြင္းသည့္ ကန္ဆီ ေခၚစားအံုးဆီက တပိသာ ၂၀၀၀ က်ပ္ဝန္က်င္ ရွိေနျပီး ယခု စားအံုးဆီမဟုတ္ေသာ စားဆီမ်ားက တပိသာ ၂၃၀၀ ဝန္းက်င္ရွိေနသည္။
စားဆီ ၄ မ်ိဳး ပိတ္လိုက္ျပီး ေနာက္ပိုင္း ျပည္တြင္းထုတ္ ပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီႏွင့္ ပဲပုပ္ဆီမ်ား ေစ်းအနည္းငယ္ တက္လာေသာ္လည္း ကုန္ၾကမ္းေစ်းေၾကာင့္ ေစ်းႏႈန္း ေျပာင္းလဲျခင္းသာ ျဖစ္ေၾကာင္း ဆီစက္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားက ဆိုသည္။
အမွန္တကယ္ သံုးစြဲသူမ်ား အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္၍သာ ပိတ္ပင္ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္းႏွင့္ လက္ရွိ ေရာင္းခ်ေနသည့္ စားအံုးဆီမ်ားတြင္ ဆပ္ျပာမႈန္႔ ေရာေႏွာသည္ဆိုေသာ ေကာလာဟလကိုေတာ့ က်န္းမာေရး ဝန္ၾကီးဌာန အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဌာနက မွန္ကန္မႈမရွိေၾကာင္း ယတိျပတ္ ပယ္ခ် လိုက္သည္။
“ဒါက မျဖစ္ႏိုင္ပါဘူး။ က်ေနာ္တို႔လဲ စမ္းၾကည့္တာေပါ့ေနာ္။ သူတို႔ေျပာတဲ့ Ratio (အခ်ိဳးအစားအလိုက္) ေတြနဲ႔ က်ေနာ္တို႔ အမ်ိဳးမ်ိဳး စမ္းသပ္ၾကည့္တာေပါ့ဗ်ာ။ ဆပ္ျပာဆိုတာက စားအံုးဆီ သုိ႔မဟုတ္ ဆီ တမ်ိဳးမ်ိဳးရဲ႔ ေဘးထြက္ပစၥည္း။ မေကာင္းလို႔ ပယ္ထားတယ္ ဆိုတာကို ျပန္ထည့္တယ္ ဆိုတာက မျဖစ္ႏိုင္ဘူးေနာ္။ ဒါက မျဖစ္ႏိုင္ဘူး” ဟု အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန ညႊန္ၾကားေရးမႉးခ်ဳပ္ ေဒါက္တာ ေက်ာ္လင္းက ေျပာၾကားသည္။
စားသံုးသူမ်ားကမူ ယခု ျပည္တြင္း အေခၚ ပုစြန္ဆီေခၚ ယင္းစားသံုးဆီမ်ားကို စားအံုးဆီကို စားသံုးရျခင္း ထက္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ျပီး ပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီကမူ ေစ်းႏႈန္း ျမင့္မားျခင္းေၾကာင့္ မစားသံုးႏိုင္ေၾကာင္း ဆိုသည္။
“ျပည္တြင္းေစ်းကြက္မွာက ပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီက ေစ်းျမင့္တယ္။ အိတ္စပို႔ ရာသီဆိုရင္ တပိသာကို ၄၀၀၀ က်ပ္ေက်ာ္ထိျဖစ္တယ္။ အခုလက္ရွိ ပဲဆီဆို ၃၃၀၀ ။ ဝယ္မစားႏိုင္ဘူး။ စားအုန္းဆီက ခဲတယ္။ အေရာင္မလွဘူး။ အခု ပုစြန္ဆီကေတာ့ အေရာင္လွတာေရာ ေစ်းက ၂၀၀၀ ပတ္ဝန္းက်င္ပဲ ဆိုေတာ့ ဒီဆီကိုသံုးေနဦးမွာပဲ” ဟု ဆီစက္လုပ္ငန္းရွင္က ဆိုသည္။
ေသြးတိုး၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းႏွင့္ ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးေၾကာင့္ ပိတ္ပင္ျခင္းဟု က်န္းမာေရး ဝန္ၾကီးဌာနက ေျပာၾကားသည္။
ျမဝတီ နယ္စပ္ဝင္ေပါက္ႏွင့္ ေကာ့ေသာင္းဝင္ေပါက္မွ တဆင့္ ဝင္ေရာက္ေနသည့္ အဆိုပါ စားသံုးဆီမ်ားကို ေစ်းကြက္ လိုအပ္ခ်က္ေၾကာင့္ ဆက္လက္ တင္သြင္းေနဆဲ ျဖစ္ေၾကာင္း ျမဝတီ ကုန္သည္ၾကီးမ်ား အသင္းဝင္ တဦးက ဆိုသည္။
ျပည္တြင္း ဆီစားသံုးမႈျမင့္ေသာ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ သြင္းကုန္ အစားထိုးႏိုင္ေရး စီမံကိန္းျဖင့္ တနသာၤရီတိုင္း အတြင္း ပုဂၢလိက ကုမၸဏီ ၃၅ ခုမွ ဆီအုန္းစိုက္ခင္းမ်ား ေဆာင္ရြက္ ေနေသာ္လည္း ျပည္တြင္းဆီ တင္သြင္းရမႈမွာ တႏွစ္ထက္ တႏွစ္ မ်ားျပားလာသည္။
လူဦးေရ ၅၆ သန္းေက်ာ္ရွိ ဆီစားသံုးမႈျမင့္သည့္ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ၂၀၀၈-၂၀၀၉ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ ျပည္ပမွ စားအံုးဆီ တန္ခ်ိန္ ၂ သိန္းခြဲခန္႔ တင္သြင္းခဲ့ရျပီး ယင္းမွာ ၂၀၀၇- ၂၀၀၈ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ တင္သြင္းရမႈထက္ တန္ခ်ိန္ ၄၀၀၀၀ ေက်ာ္ ပိုမို တင္သြင္းခဲ့ရျခင္း ျဖစ္သည္။
source by : မဇၥ်ိမ
စားဆီ ၄ မ်ိဳး ပိတ္လိုက္ျပီး ေနာက္ပိုင္း ျပည္တြင္းထုတ္ ပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီႏွင့္ ပဲပုပ္ဆီမ်ား ေစ်းအနည္းငယ္ တက္လာေသာ္လည္း ကုန္ၾကမ္းေစ်းေၾကာင့္ ေစ်းႏႈန္း ေျပာင္းလဲျခင္းသာ ျဖစ္ေၾကာင္း ဆီစက္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားက ဆိုသည္။
အမွန္တကယ္ သံုးစြဲသူမ်ား အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္၍သာ ပိတ္ပင္ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္းႏွင့္ လက္ရွိ ေရာင္းခ်ေနသည့္ စားအံုးဆီမ်ားတြင္ ဆပ္ျပာမႈန္႔ ေရာေႏွာသည္ဆိုေသာ ေကာလာဟလကိုေတာ့ က်န္းမာေရး ဝန္ၾကီးဌာန အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဌာနက မွန္ကန္မႈမရွိေၾကာင္း ယတိျပတ္ ပယ္ခ် လိုက္သည္။
“ဒါက မျဖစ္ႏိုင္ပါဘူး။ က်ေနာ္တို႔လဲ စမ္းၾကည့္တာေပါ့ေနာ္။ သူတို႔ေျပာတဲ့ Ratio (အခ်ိဳးအစားအလိုက္) ေတြနဲ႔ က်ေနာ္တို႔ အမ်ိဳးမ်ိဳး စမ္းသပ္ၾကည့္တာေပါ့ဗ်ာ။ ဆပ္ျပာဆိုတာက စားအံုးဆီ သုိ႔မဟုတ္ ဆီ တမ်ိဳးမ်ိဳးရဲ႔ ေဘးထြက္ပစၥည္း။ မေကာင္းလို႔ ပယ္ထားတယ္ ဆိုတာကို ျပန္ထည့္တယ္ ဆိုတာက မျဖစ္ႏိုင္ဘူးေနာ္။ ဒါက မျဖစ္ႏိုင္ဘူး” ဟု အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန ညႊန္ၾကားေရးမႉးခ်ဳပ္ ေဒါက္တာ ေက်ာ္လင္းက ေျပာၾကားသည္။
စားသံုးသူမ်ားကမူ ယခု ျပည္တြင္း အေခၚ ပုစြန္ဆီေခၚ ယင္းစားသံုးဆီမ်ားကို စားအံုးဆီကို စားသံုးရျခင္း ထက္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ျပီး ပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီကမူ ေစ်းႏႈန္း ျမင့္မားျခင္းေၾကာင့္ မစားသံုးႏိုင္ေၾကာင္း ဆိုသည္။
“ျပည္တြင္းေစ်းကြက္မွာက ပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီက ေစ်းျမင့္တယ္။ အိတ္စပို႔ ရာသီဆိုရင္ တပိသာကို ၄၀၀၀ က်ပ္ေက်ာ္ထိျဖစ္တယ္။ အခုလက္ရွိ ပဲဆီဆို ၃၃၀၀ ။ ဝယ္မစားႏိုင္ဘူး။ စားအုန္းဆီက ခဲတယ္။ အေရာင္မလွဘူး။ အခု ပုစြန္ဆီကေတာ့ အေရာင္လွတာေရာ ေစ်းက ၂၀၀၀ ပတ္ဝန္းက်င္ပဲ ဆိုေတာ့ ဒီဆီကိုသံုးေနဦးမွာပဲ” ဟု ဆီစက္လုပ္ငန္းရွင္က ဆိုသည္။
ေသြးတိုး၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းႏွင့္ ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးေၾကာင့္ ပိတ္ပင္ျခင္းဟု က်န္းမာေရး ဝန္ၾကီးဌာနက ေျပာၾကားသည္။
ျမဝတီ နယ္စပ္ဝင္ေပါက္ႏွင့္ ေကာ့ေသာင္းဝင္ေပါက္မွ တဆင့္ ဝင္ေရာက္ေနသည့္ အဆိုပါ စားသံုးဆီမ်ားကို ေစ်းကြက္ လိုအပ္ခ်က္ေၾကာင့္ ဆက္လက္ တင္သြင္းေနဆဲ ျဖစ္ေၾကာင္း ျမဝတီ ကုန္သည္ၾကီးမ်ား အသင္းဝင္ တဦးက ဆိုသည္။
ျပည္တြင္း ဆီစားသံုးမႈျမင့္ေသာ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ သြင္းကုန္ အစားထိုးႏိုင္ေရး စီမံကိန္းျဖင့္ တနသာၤရီတိုင္း အတြင္း ပုဂၢလိက ကုမၸဏီ ၃၅ ခုမွ ဆီအုန္းစိုက္ခင္းမ်ား ေဆာင္ရြက္ ေနေသာ္လည္း ျပည္တြင္းဆီ တင္သြင္းရမႈမွာ တႏွစ္ထက္ တႏွစ္ မ်ားျပားလာသည္။
လူဦးေရ ၅၆ သန္းေက်ာ္ရွိ ဆီစားသံုးမႈျမင့္သည့္ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ၂၀၀၈-၂၀၀၉ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ ျပည္ပမွ စားအံုးဆီ တန္ခ်ိန္ ၂ သိန္းခြဲခန္႔ တင္သြင္းခဲ့ရျပီး ယင္းမွာ ၂၀၀၇- ၂၀၀၈ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ တင္သြင္းရမႈထက္ တန္ခ်ိန္ ၄၀၀၀၀ ေက်ာ္ ပိုမို တင္သြင္းခဲ့ရျခင္း ျဖစ္သည္။
source by : မဇၥ်ိမ
0 comments:
Post a Comment